MCQs on Public Interest Litigation: PIL

In this article we are providing you MCQs on Public Interest Litigation which will help you to understand the public interest litigation pdf question and answers multiple choice questions MCQs on pil

MCQs on Public Interest Litigation

1) In which of the following case supreme court gave direction to end child Labour ?

A. State of Madhya Pradesh Vs. Narmada Bachao Andolan
B. Kharak Singh Vs. State of UP
C. Bandhua Mukti Morcha Vs. Union of India
D. Sheela Barse Vs. State of Maharashtra

Answers – C. Bandhua Mukti Morcha Vs. Union of India

2) In which court PIL can be filed?

A. The High Court
B. The Supreme Court
C. Both A and B
D.None of the above

Answers – C. Both A and B

3) In which country did the concept of public interest litigation originated ?

A. United state of America
B. South Africa
C. England
D.None of the above

Answers – A. United state of America

4) Who is father of public interest litigation in India? ?

A. Justice P. N. Bhagwati
B.Justice Y. V. Chandrachud
C. Justice A. N Ray
D. Justice R. S Pathak

Answers – A.Justice P. N. Bhagwati

5) In which case PIL was defined by the Indian judiciary?

A. State of Madhya Pradesh Vs. Narmada Bachao Andolan
B. SP Gupta vs Union of India
C. Bandhua Mukti Morcha Vs. Union of India
D. Sheela Barse Vs. State of Maharashtra

Answers – B. SP Gupta vs Union of India

6) Under which Article public interest litigation is filed in the supreme court of India?

A. Article 32 of the constitution of India
B. Article 322 of the constitution of India
C. Article 211 of the constitution of India
D. Article 24 of the constitution of India

Answers -A. Article 32 of the constitution of India

7) Under which Article public interest litigation is filed in the High court of India?

A. Article 326 of the constitution of India
B. Article 226 of the constitution of India
C. Article 216 of the constitution of India
D. Article 246 of the constitution of India

Answers -B. Article 226 of the constitution of India

8) Can public interest litigation filed in district court?

A. Yes
B. No
C. In some Situation
D. With the permission of the court

Answers -B. No

Important landmark cases on Public Interest Litigation

  • People‚Äôs Union for Democratic Rights & Others vs. Union of India & Others
  • Kharak Singh v State of UP
  • Centre for Public Interest Litigation vs. Union of India and Another
  • State of M.P. vs. Narmada Bachao Andolan
  • Manohar Lal Sharma v the Principal Secretary
  • RK Garg vs. Union of India
  • Bandhua Mukti Morcha vs. Union of India
  • Mohd. Haroon vs. Union of India
  • Ajay Bansal vs. Union of India
  • Sheela Barse vs. the State of Maharashtra
  • Shri Sachidanand Pandey & Another vs. The State of West Bengal & Others
  • Sunil Batra vs. Delhi Administration
  • Hussainara Khatoon & Others vs. Home Secretary, State of Bihar
  • M. C. Mehta vs. Union of India
  • Olga Tellis vs. Bombay Municipal Corporation
  • Harshad J. Pabari vs. the State of Gujarat
  • Parmanand Katara vs. Union of India
  • Fertilizer Corporation Kamgar vs. Union of India
  • Khatri vs the State of Bihar

2 thoughts on “MCQs on Public Interest Litigation: PIL”

Leave a Comment