MCQs On CRPC; The Code of Criminal Procedure,1973

In this article, we are providing you MCQs On CRPC Criminal Procedure Code 1973 which will help you to understand the Criminal Procedure Code 1973

MCQs On CRPC

1. Charge means-

A. Includes any head of charge  when the charge contains

B. Includes any head of charge  when the charge contains more heads than one

C. Both A & B

D. Includes any head of charge when the charge contains one heads

Ans- B

Includes any head of charge  when the charge contains more heads than one

2. Complaint means-

A. Any allegation made in writing to a Magistrate, with a   view to his taking action under this code,  that some person, whether known or unknown,  has committed an offence, but does include a police report

B. Any allegation made a Magistrate, with a  view to his taking action under this code,  that some person, whether , has committed an offence, but does not include a police report

C. Any allegation made orally or in writing to a Magistrate, with a view to his taking action under this code,  that some person, whether known or unknown,  has committed an offence, but does include a police report

D.None of above

Ans- C

 Any allegation made orally or in writing to a Magistrate, with a view to his taking action under this code,  that some person, whether known or unknown,  has committed an offence, but does include a police report

3.Which of the following section deals with Direction of warrant for execution

A. Section 416 of Cr. P. C

B. Section 417 of Cr. P. C

C. Section 418 of Cr. P. C

D. Section 419 of Cr. P. C

Ans-D

Section 419 of Cr. P. C

4.Order to release on probation of good conduct or  after admonition is covered under-

A. Section 359 of Cr. P. C

B. Section 360 of Cr. P. C

C. Section 361 of Cr. P. C

D. Section 362 of Cr. P. C

Ans-B

Section 360 of Cr. P. C

5.Powers to examine the accused comes under-

A. Section 313 of Cr. P. C

B. Section 314 of Cr. P. C

C. Section 315 of Cr. P. C

D. Section 316 of Cr. P. C

Ans-A

Section 313 of Cr. P. C

6. Power of High Court to confirm sentence or annul conviction –

A. Section 366 of Cr. P. C

B. Section 367 of Cr. P. C

C. Section 368 of Cr. P. C

D. Section 369 of Cr. P. C

Ans-C

Section 368 of Cr. P. C

7.Complaints to Magistrates contained in-

A. Chapter XIII of Cr. P. C

B. Chapter XIV of Cr. P. C

C. Chapter XV of Cr. P. C

D. Chapter XVI of Cr. P. C

Ans- C

 Chapter XV of Cr. P. C

8. Acquittal or conviction comes under-

A. Section 247 of Cr. P. C

B. Section 248 of Cr. P. C

C. Section 249 of Cr. P. C

D. Section 250 of Cr. P. C

Ans- B

Section 248 of Cr. P. C

9.Trail of summons-cases by Magistrates contained in-

A. Chapter XIX of Cr. P. C

B. Chapter XX of Cr. P. C

C. Chapter XXI of Cr. P. C

D. Chapter XXI-A of Cr. P. C

Ans-B

Chapter XX of Cr. P. C

10.Application for plea bargaining is dealt under-

A. Section 265-A of Cr. P. C

B. Section 265-B of Cr. P. C

C. Section 265-C of Cr. P. C

D. Section 265-D of Cr. P. C

Ans-B

Section 265-B of Cr. P. C

11.Appearance by public prosecutors comes under-

A. Section 301 of Cr. P. C

B. Section 302 of Cr. P. C

C. Section 303 of Cr. P. C

D. Section 304 of Cr. P. C

Ans-A

Section 301 of Cr. P. C

MCQs On CRPC ; The Code of Criminal Procedure,1973

12) THE CODE OF CRIMINAL PROCEDURE, came into force on_____?

A) 10 October 1977
B) 19 November 1973
C) 1 April 1974
D) 1 January 1972.

Answer C) 1 April 1974

13) The term “cognizable offence”l” is defined under____?

A. Section 2 (f) of the CRPC
B. Section 2 (b) of the CRPC
C. Section 2 (c) of the CRPC
D. Section 2 (d) of the CRPC

Answer C. Section 2 (c) of the CRPC

14) Which section of the Code of Criminal Procedure,1973 deals with When police may arrest without warrant. ?


A. Section 46 of the CRPC
B. Section 41 of the CRPC
C. Section 45 of the CRPC
D. Section 20 of the CRPC

Answer B. Section 41 of the CRPC

15) Section 61 of the Code of Criminal Procedure,1973 deals with __?


A. Service of summons outside local limits
B. Form of summons
C. Service of summons on witness by post.
D. Summons how served

Answer B. Form of summons

16) Which section of the Code of Criminal Procedure,1973 deals with the Discharge. ?

A. Section 246 of the CRPC
B. Section 227 of the CRPC
C. Section 245 of the CRPC
D. Section 220 of the CRPC

Answer B. Section 227 of the CRPC

MCQs On CRPC ; The Code of Criminal Procedure,1973

17) Which section of The Code of Criminal Procedure,1973 deals with Sentences that High Courts and Sessions Judges may pass?

A. Section 27 of The Code of Criminal Procedure,1973
B. Section 24 of The Code of Criminal Procedure,1973
C. Section 28 of The Code of Criminal Procedure,1973
D. Section 29 of The Code of Criminal Procedure,1973
Answer – C. Section 28 of The Code of Criminal Procedure,1973

18) Section 12 of The Code of Criminal Procedure,1973 deals with_______?

A..Chief Judicial Magistrate and Additional Chief Judicial Magistrate
B. Mode of conferring powers
C. Courts by which offences are triable
D.Withdrawal of powers
Ans- A. Chief Judicial Magistrate and Additional Chief Judicial Magistrate

19) Which section of The Code of Criminal Procedure,1973 deals with When police may arrest without warrant?

A. Section 47 of The Code of Criminal Procedure,1973
B. Section 41 of The Code of Criminal Procedure,1973
C. Section 42 of The Code of Criminal Procedure,1973
D. Section 46of The Code of Criminal Procedure,1973

Answer B. Section 41 of The Code of Criminal Procedure,1973

20 ) Which section of The Code of Criminal Procedure,1973 deals with Public when to assist Magistrates and police ?

A. Section 37 of The Code of Criminal Procedure,1973
B. Section 31 of The Code of Criminal Procedure,1973
C. Section 32 of The Code of Criminal Procedure,1973
D. Section 36 of The Code of Criminal Procedure,1973

Answer A. Section 37 of The Code of Criminal Procedure,1973

MCQs On CRPC ; The Code of Criminal Procedure,1973

21) Warrant case means ___?

A. an offence punishable with imprisonment for life

B. an offence punishable with death

C. an offence imprisonment for a term exceeding two years

D. All of the Above

Answer – D. All of the Above

22) Additional Sessions Judges appointed by _______?

A. The supreme court

B. The High Court

C.State government

D. None of the Above

Answer – B. The High Court

23) The presiding officers of Courts of Metropolitan Magistrates shall be appointed by _____?

A.State government

B. The High Court

C.The supreme court

D. None of the Above

Answer – B. The High Court

24) For every High Court, _____________________ shall appoint a public prosecutor.

A.The Central Government

B. The State Government

C. Both A and B

D. None of the Above

Answer – C. Both A and B

3 thoughts on “MCQs On CRPC; The Code of Criminal Procedure,1973”

Leave a Comment