PPT on Factories Act 1948

In this article, we are providing ppt on factories act 1948 which will help you to understand the factories act 1948 ppt pdf important points

PPT on Factories act 1948

  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948
  • PPT on Factories Act 1948

Questions And Answers

1) How many sections are there in Factories Act 1948?

A) 120 Sections
B) 124 Sections
C) 132 Sections
D) 115 Sections

Answer –A) 120 Sections

2) What is the adult in Factories Act?

Answer– a person who has completed his 18 year of age

3) Who is a child as per the Factories Act 1948?

Answer – According to the Factories Act, 1948 a child is a person who is below 15 years of age

4) Who is an adolescent as per the Factories Act 1948?

Answer – According to the Factories Act, 1948 a person who has completed his fifteenth

5) What is the mean by day as per the Factories Act 1948?

Answer – According to the Factories Act, 1948 “day” means a period of 24 hours beginning at midnight.

6) Who is a young person as per the Factories Act 1948?

Answer – According to the Factories Act, 1948 young person means a person who is either a child or an adolescent.

7) What are the powers of the inspector?

Answer: 1) Supervise the payment of wages
2)Make an examination
3) make an inquiry
4) Enter, search and inspect any premises

8) Who is an occupier of a factory as per the Factories Act 1948?

Answer – According to the Factories Act, 1948 “occupier” of a factory means the person who has ultimate control over the affairs of the factory

9) Which section of the Factories Act, 1948 deals with the Prohibition of employment of women and children near cotton-opener?

Answer – Section 27 of the Factories Act, 1948

10) Which section of the Factories Act, 1948 deals with the power to require specifications of defective parts or tests of stability?

Answer – Section 39 of the Factories Act, 1948

11) Which section of the Factories Act, 1948 deals with the employment of young persons on dangerous machines?

Answer – Section 23 of the Factories Act, 1948

To download PPT click on the following link

Leave a Comment