MCQs On Indian Evidence Act 1872

In this article we are providing you MCQs On Indian Evidence Act 1872. MCQs On Indian Evidence Act 1872 pdf word file question and answers chapter wise important latest model test paper online mock mcq book pdf

MCQs On Indian Evidence Act 1872

1. Definition of primary evidence has been given under ——– of the Indian Evidence Act, 1872? 

A. Section 61 of IEA

B. Section 62 of IEA

C. Section 63 of IEA

D. Section 64 of IEA

Ans-B Section 62 of IEA

2. Motive, preparation, and previous or subsequent conduct is dealt with under which of the following section of the Indian Evidence Act? 

A. Section 6

B. Section 7

C. Section 8

D. Section 9

Ans-C  Section 8

3.Admission not conclusive proof, but may estop is comes under-

A. Section 30 of IEA

B. Section 31 of IEA

C. Section 33 of IEA

D. Section 34 of IEA

Ans-B Section 31 of IEA

4.Chapter III of Indian Evidence Act, 1872 is deals with-

A. The Relevancy of Facts

B. Facts which need not to be  proved 

C. Oral evidence 

D. Documentary evidence 

Ans- B Facts which need not to be  proved

5.Which of the following section of the Indian Evidence Act deals with public documents? 

A. Section 74

B. Section 75

C. Section 76

D. Section 77

Ans-A Section 74

6.Exclusion of evidence of oral agreement is dealt under-

A. Section 91 of IEA

B. Section 92 of IEA

C. Section 93 of IEA

D.  Section 94 of IEA

Ans-B Section 92 of IEA

7.Section 101, Indian Evidence Act declares-

A. When the question is whether any person is the owner of anything of which he is shown to be in possession, the burden of proving that he is not the owner is on the person who affirms that he is not the owner 

B. Whoever desires any court to give judgment as to any legal right or liability dependent on the existence of facts which he asserts, must prove that those facts exist

C. Both A & B

D. Either A & B

Ans-B Whoever desires any court to give judgment as to any legal right or liability dependent on the existence of facts which he asserts, must prove that those facts exist

8.What do you understand by Examination-in-chief?  

A. Examination of witness by the adverse party 

B. Examination of witness,  subsequent to the cross- examination by the party who called him

C. Examination of witness by the party who calls him

D. None of them

Ans-C Examination of witness by the party who calls him

9.Which of the following section of the Indian Evidence Act deals with Admission-

A. Section 16

B. Section 17

C. Section 18

D. Section 19

Ans-B Section 17

10.Opinions of expert is dealt under-

A. Section 44 of IEA

B. Section 45 of IEA

C. Section 46 of IEA

D. Section 47 of IEA

Ans-B Section 45 of IEA

11.Which of the following is correct acoording to section 61, of Indian Evidence Act, 1872-

A. The contents of documents must be proved by both primary and secondary evidence

B. The contents of documents must be proved by primary evidence

C. The contents of documents must be proved either by primary or secondary evidence

D. The contents of documents must be proved by both primary and secondary evidence

Ans-C The contents of documents must be proved either by primary or secondary evidence

12.Section 113-A deals with –

A. Presumption as to dowry death

B. Presumption as to abetment of sucide by a married woman 

C. Both A & B

D. None of them

Ans-B Presumption as to abetment of sucide by a married woman

13.Presumption as to absence of consent in certain prosecution for rape is dealt under-

A. Section 113-A of IEA

B. Section 113-B of IEA

C. Section 114 of IEA

D. Section 114-A of IEA

Ans-D Section 114-A of IEA

14.Which of the following section of Indian Evidence Act deala with Evidence as to affairs of state-

A. Section 121

B. Section 122

C. Section 123

D. Section 124

Ans-C Section 123

15.Order of production and examination of witnesses is dealt under-

A. Section 135 of IEA

B. Section 136 of IEA

C. Section 137 of IEA

D. Section 138 of IEA

Ans-A Section 135 of IEA

16. The Indian Evidence Act came into force on ?

(a) 1st January,1872.

(b) 1st  April, 1872.

(c) 1st  September, 1872.

(d) 31st March, 1872.

Answer: C 1st  September, 1872

MCQs On Indian Evidence Act

17) Section 8 of the Indian Evidence Act 1872 deals with __?


A. When facts not otherwise relevant become relevant
B. Motive, preparation and previous or subsequent conduct
C. Opinions of experts
D. Facts bearing upon opinions of experts.

Answer B. Motive, preparation and previous or subsequent conduct

18) The term “Admission” is defined under____?

A. Section 14 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 29 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 4 of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 17 of the Indian Evidence Act 1872

Answer D. Section 17 of the Indian Evidence Act 1872

19) Which section of the Indian Evidence Act 1872 deal with the Admissibility of electronic records. ?


A. Section 55 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 68 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 65B of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 20 of the Indian Evidence Act 1872

Answer C. Section 65B of the Indian Evidence Act 187

20) which is not included in the term of court under the Indian evidence act,1872

A.All Judges
B. All persons legally authorized to take evidence
C. All Magistrates
D. arbitrators

Answer D. arbitrators

21) Definition of Primary evidence has been given under _ of the Indian Evidence Act, 1872?

A. Section 62 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 67 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 64 of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 60 of the Indian Evidence Act 1872

Answer A. Section 62 of the Indian Evidence Act 1872

22) Which section of the Indian Evidence Act 1872 deal with the Burden of proof as to a particular fact?

A. Section 105 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 102 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 103 of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 100 of the Indian Evidence Act 1872

Answer C. Section 103 of the Indian Evidence Act 1872

23) Which section of the Indian Evidence Act 1872 deal with Fact judicially noticeable need not be proved. ?


A. Section 23 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 56 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 43 of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 34 of the Indian Evidence Act 1872

Answer B. Section 56 of the Indian Evidence Act 1872

24) Which section of the Indian Evidence Act 1872 deal with Leading questions. ?


A. Section 123 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 141 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 143 of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 134 of the Indian Evidence Act 1872

Answer B. Section 141 of the Indian Evidence Act 1872

25) Which section of the Indian Evidence Act 1872 deal with Presumption as to dowry death?

A. Section 114 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 111 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 113B of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 100 of the Indian Evidence Act 1872

Answer C. Section 113B of the Indian Evidence Act 1872

26) Which section of the Indian Evidence Act 1872 deal with the Order of production and examination of witnesses.?

A. Section 135 of the Indian Evidence Act 1872
B. Section 125 of the Indian Evidence Act 1872
C. Section 145 of the Indian Evidence Act 1872
D. Section 112 of the Indian Evidence Act 1872

Answer A. Section 135 of the Indian Evidence Act 1872

1 thought on “MCQs On Indian Evidence Act 1872”

Leave a Comment