MCQ on Limitation Act 1963 with answers pdf

In this article we are providing you MCQ on Limitation Act, 1963 with answers pdf

MCQ on Limitation Act, 1963 with answers pdf

1) When did the Limitation Act come into force?

A) 1st October 1964
B) 1st January 1964
C)1st January 1963
D) 1st November 1965

Answer – B) 1st January, 1964

2) Which section of THE LIMITATION ACT, 1963 deals with the Expiry of prescribed period when court is closed. ?

A. Section 2 of THE LIMITATION ACT, 1963
B. Section 7 of THE LIMITATION ACT, 1963
C. Section 4 of THE LIMITATION ACT, 1963
D. Section 20 of THE LIMITATION ACT, 1963

Answer C. Section 4 of THE LIMITATION ACT, 1963

3. In computing the period of limitation for an application to set aside an award, the time requisite
for obtaining a copy of the award shall be excluded.under____?

A. Section 12(1) of THE LIMITATION ACT, 1963
B. Section 12 (4) of THE LIMITATION ACT, 1963
C. Section 12(2) of THE LIMITATION ACT, 1963
D. Section 12(3) of THE LIMITATION ACT, 1963

Ans- B. Section 12 (4) of THE LIMITATION ACT, 1963

4. Section 25 of THE LIMITATION ACT, 1963 deals with_______?

A. Acquisition of easements by prescription
B. Special exceptions
C. Effect of acknowledgment in writing.
D. Continuing breaches and torts

Ans- A. Acquisition of easements by prescription

5. Definitions are provided in section____ of THE LIMITATION ACT, 1963


A. Section 4 of THE LIMITATION ACT, 1963
B. Section 1 of THE LIMITATION ACT, 1963
C. Section 3 of THE LIMITATION ACT, 1963
D. Section 2 of THE LIMITATION ACT, 1963

Ans- D. Section 2 of THE LIMITATION ACT, 1963

6. Section 6 of THE LIMITATION ACT, 1963 provides _?

A. Legal disability
B. Extension of prescribed period in certain cases
C. Bar of limitation.
D. Continuing breaches and torts

Ans- A. Legal disability

MCQ on Limitation Act, 1963 with answers pdf

7. What is the limitation for filing suit for recovery of money?


A.Five years
B. Three years
C. Ten years
D. twelve years

Ans- B. Three years

8. Section 18 of THE LIMITATION ACT, 1963 deals_______?

A. Computation of time mentioned in instruments.
B. Extension of prescribed period in certain cases
C. Continuous running of time.
D. Effect of acknowledgment in writing

Ans- D. Effect of acknowledgement in writing

9) Which section of THE LIMITATION ACT, 1963 deals with the Extinguishment of right to property. ?

A. Section 22 of THE LIMITATION ACT, 1963
B. Section 27 of THE LIMITATION ACT, 1963
C. Section 24 of THE LIMITATION ACT, 1963
D. Section 20 of THE LIMITATION ACT, 1963

Answer B. Section 27 of THE LIMITATION ACT, 1963

10) Section 14 of THE LIMITATION ACT, 1963 deals_______?

A. Effect of fraud or mistake.
B. Extension of prescribed period in certain cases
C. Exclusion of time of proceeding bona fide in court without jurisdiction
D. Effect of acknowledgment in writing

Answer- C. Exclusion of time of proceeding bona fide in court without jurisdiction

Leave a Comment