MCQs on Political Science

In this article, we are providing you MCQs on political science which will help you to understand Political science MCQ pdf with Answers multiple choice questions.

MCQs on political science

1) The Book entitled Grammar of Politics was written by __?

A) Jeremy Bentham
B) John Stuart Mill
C) Bernard Bosanquet
D) Harold J. Laski

Answer –D) Harold J. Laski

Who wrote the book Two Treatises of Government?

2) Who is the author of the book Two Treatises of Government?

A) Hegel
B) John Stuart Mill
C) John Locke
D) Jeremy Bentham

Answer –C) John Locke

3) According to Whom
right is a reasonable claim recognized
by society and enforced by the state”

A) Bernard Bosanquet
B) Leonard Hobhouse
C) John Locke
D) Hegel

Answer –A) Bernard Bosanquet

4) Who is the author of the book Politics?

A) Plato
B) Immanuel Kant
C) Aristotle
D) Socrates

Answer –C) Aristotle

5) Who wrote the book The Prince?

A) Robert Morrison MacIve
B) Niccolo Machiavelli
C) John Locke
D) Jeremy Bentham

Answer –B) Niccolo Machiavelli

6) Who is the author of the book “Considerations on Representative Government

A) Hegel
B) John Stuart Mill
C) John Locke
D) Jeremy Bentham

Answer – B) John Stuart Mill

7) According to _________ Political Science is the part of social science which treats the foundations of the State and the principles of Government

A) Paul Janet
B) Harold Laski
C) John Locke
D) Jeremy Bentham

Answer- A) Paul Janet

8) Who was the chief exponent of natural liberty?

A) Harold Laski
B) John Stuart Mill
C) Paul Janet
D) Jean Jacques Rousseau

Answer –D) Jean Jacques Rousseau

9) According to whom elections are the heart of democracy?

A) Joseph Schumpeter
B) John Stuart Mill
C) Woodrow Wilson
D) Lincoln

Answer –A) Joseph Schumpeter

10) Who developed the Justice as Fairness theory?

A) Marx
B) Rousseau
C) John Rawls
D) Thomas Aquinas

Answer –C) John Rawls

Leave a Comment